Когато днес си сипете да пиете чаша вода, се помислете,

...
 Когато днес си сипете да пиете чаша вода, се помислете,
Коментари Харесай

Когато си сипете чаша вода днес, сетете се, че в нея плува вашият боклук!

 „ Когато през днешния ден си сипете да пиете чаша вода, се помислете, че в нея има част от вашите лични боклуци “. Това послание направи ръководителят на Воден клуб-Пловдив Христо Гачков в Международния ден на водата. Той е основал екип от петима доброволци, членове на клуба, които да поддържат самодейността на РИОСВ-Пловдив за разчистване на река Марица от боклуци. Именно през днешния ден гребците Гергана, Елица, Йоана, Стойчо и Чудомир влезнаха с единични или двойни каяци във водите на реката, с цел да поддържат събралите чиновници на екоинспекцията. Малка войска от близо 30 души, към която се причислиха и частни компании, обходи поречието на Марица от моста на Панаира до този на баража на реката, с цел да събира захвърлени боклуци. „ За местата, където вие не можете да достигнете, ще спомагаме ние “, добави с усмивка Христо.  
Прочетете още


„ Боклукът, който съберем, ще бъде извозен от Оперативна програма „ Чистота “. Имаме доста огромна акция тази седмица, като през днешния ден е стартът ѝ. Освен това шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда е дал наставления на кметовете на общините в Пловдив - да създадат оборки в коритата на Марица. Те имат малко повече от седмица, с цел да го изпълнят ", завиха от екоинспекцията. 

„ Радвам се, че с общи старания може да запазим реките от и без друго неизбежните замърсявания. Такива има задоволително в резултат на промишлена активност, битови боклуци. Според мен реката е едно благосъстояние единствено от гледна точна на това, че ние пием вода от нея. Аз карам постоянно лодка и като всеки естествен човек се отвращавам на всички тези отпадъци, изхвърлени в и около Марица. Възмущавам се и на хората, които са съумели да донесат продуктите си до реката, само че отпадъка от тях назад не са съумели да си вземат! Не виждам заради каква причина се случва всичко това “, добави Гачков.

По негово мнение отговорност за непорочност на природата и нейните благосъстояния не би трябвало да се търси единствено във властта и институциите. „ Трябва да се концентрираме върху съзнанието на жителите. От тях зависи това да няма отпадък в реката. Именно тук е казусът – не да почистим боклука – а него изобщо да го няма! “, изрично съобщи ръководителят на клуба.

Междувременно от екоинсекцията оповестиха за TrafficNews , че задачата по разчистване е приключила сполучливо. Резултатът – редица чували, цялостни с боклуци, които до момента са плували във водите или са замърсявали поречието на реката.

Марица е с няколко кг по-лека.

По време на акцията:



 

След акцията:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР